Saturday, June 25, 2011

Bihun kari

BAHAN-BAHAN :

  • Bihun secukupnya (dicelur air panas dan ditoskan)
  • 2 rangka ayam (direbus bersama air untuk kuah)
  • 5 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia (ditumbuk)
  • sedikit rempah tumis
  • 1 sdb serbuk cili +  4 sdb serbuk kari (jadikan pes)
  • 400 gm isi kerang
  • 400 gm udang
  • 1 bungkus kecil bebola ikan
  • 2 keping fucuk (patahkan)
  • taupok secukupnya
  • santan secukupnya
  • sedikit asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • sayur pak choy (dicelur)
  • tauge, d.sup, d.bawang
  • telur rebus
  • 2 ketul tauhu goreng (hiris nipis)
  • limau nipis dan sedikit sambal belacan goreng jika suka
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Tumiskan bahan tumbuk bersama rempah tumis hingga wangi. Masukkan pes kari yang telah dicampurkan bersama serbuk cili, masak hingga wangi dan pecah minyak.
  • Masukkan bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk berisi tulang ayam. Tambahkan kerang, udang, bebola ikan dan fucuk tauhu. Biarkan mendidih, kemudian tuangkan santan dan jangan lupa untuk memasukkan taupok. Setelah itu, masukkan asam keping dan juga garam secukup rasa.
  • Kacau rata. Sedia dihidangkan bersama bihun dan bahan-bahan sampingan.

Bihun goreng tomyam

BAHAN-BAHAN :

  • 1 keping bihun (direndam dan ditoskan)
  • 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 1 sdb udang kering (ditumbuk)
  • 1 sdb cili boh
  • 1 sdb pes tomyam knorr
  • sedikit isi ayam
  • sedikit jejari ketam (potong 3)
  • sedikit kobis dan daun kucai
  • sedikit garam dan kicap manis
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing. Masukkan cili boh dan pes tomyam,kacau rata. Tambahkan isi ayam, jejari ketam, kobis. Masukkan bihun dan bahan perasa. Jika bihun masih keras, masukkan sedikit air. Tambahkan daun kucai dan juga kicap manis. Kacau lagi hingga sebati. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama dengan cili potong.

Sup ekor

BAHAN-BAHAN :

  • 400 gm ekor lembu (direbus bersama sebatang sudu sehingga lembut)
  • 1 bunjut sup tulang
  • 4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (mayang halus)
  • 3 cm halia (ketuk)
  • sebatang serai (ketuk)
  • 1 biji tomato (belah 2, potong nipis)
  • jus limau secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • daun sup dan daun bawang
  • cili api
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Masukkan sup bunjut, serai dan halia ke dalam periuk sup. Didihkan sekali lagi sehingga ekor betul-betul lembut. Sementara itu, di dalam kuali yang berasingan panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing masukkan sedikit garam.
  • Perasakan sup secukupnya. Sebelum mematikan api masukkan bawang goreng dan tutup periuk cepat-cepat agar sup kekal harum. Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang, tomato hiris, cili api yang diketuk dan perahkan jus limau. Sedia dihidangkan.